Apua ahdistukseen

Ahdistuksen syitä

Ahdistuksen tasosta riippuen ahdistus voi olla erittäin haittaava vaiva ja vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin, kuten sosiaalisiin suhteisiin, töihin, harrastuksiin ja erityisesti henkilökohtaiseen hyvinvointiin.

Ahdistuksen syitä voi olla monia, ja ne vaihtelevat henkilöstä riippuen. Joitakin yleisiä syitä ovat taloudelliset huolet, henkilökohtaiset suhteet, terveysongelmat, stressi työssä tai koulussa, yksinäisyys, traumaattiset tapahtumat ja kohtaamattomat tunteet. On tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja pyytää apua, jos ahdistus tuntuu liian voimakkaalta käsiteltäväksi yksin.

Toivottavasti saat näistä vinkeistä helpotusta ahdistukseen. 

Vinkkejä ahdistuksen hoitoon

HENGITYS

Hengitys on tehokkaimpia keinoja muuttaa omaa olotilaa. Yritä hengittää hyvin hitaasti ja syvään. Keskity samalla hengitykseesi. Voit lisäksi keskittyä tuntemaan miten ilma virtaa sieraimistasi sisään ja ulos. Sen jälkeen keskity tuntemaan hengityksen liike rintakehässä ja vatsan alueella.

MUSIIKKI

Musiikilla on niin voimakas vaikutus ettei sitä edes pysty välttämään. Kuuntele mieleistäsi musiikkia. Klassinen, rauhoittava tai meditatiivinen musiikki saattaa auttaa vielä enemmän, jos pidät sellaisesta. Myös meren äänet ja muut luonnon äänet ovat rauhoittavia.

LIIKUNTA

Liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka ovat luonnollisia mielialan nostajia. Liikunta myös maadoittaa ja auttaa paremmin läsnäolevaksi ja keskittymään muuhun kuin omiin ajatuksiin.

MUUT IHMISET

Lähde tapaamaan ystäviäsi tai juttele puhelimessa, jos se on mahdollista. Seura auttaa ajattelemaan muita asioita ja tuo turvallisuuden tunnetta. Myös ahdistuksesta tai omista ongelmista puhuminen helpottaa oloa. Jos et voi olla yhteydessä ystäviisi, käy vaikka kaupassa. Sekin saattaa hieman auttaa.

LÄHDE ULOS

Ulkona kävely rauhoittaa ja tuo hyvän olon tunnetta. Erityisesti luonnossa liikkuminen, mutta myös kaikki ulkoilu. Kävele tai istu luonnossa tai puistossa omassa rauhassa tai paikoissa, joissa on muita ihmisiä riippuen siitä mitä sillä hetkellä tunnet tarvitsevasi.

POSITIIVISUUS

Yritä löytää positiivisia näkökulmia ja ajatuksia, niin mieli alkaa kääntyä ahdistuksesta kohti positiivisuutta. Voit vaikkapa katsoa positiivisen elokuvan tai lukea kivaa kirjaa tai positiivisia affirmaatioita muistuttamaan itseäsi.

RENTOUTUMINEN

Meditointi, jooga, hieronta, rentoutushoito ja monet luontaishoidot ovat loistava apu rentoutumisessa. Samoin rentoutus- ja meditaatiotallenteet.

Tee rentoutumista lisääviä asioita myös silloin, kun ahdistusta ei ole. Rentoutuminen on tapa, josta kehoa täytyy muistuttaa nykyisen kiireisen ja stressaavan maailman keskellä. Silloin rentoutuminen on helpompaa myös ahdistuneena.

KESKITTYMINEN

Pidä mieli keskittyneenä yhteen asiaan. Meditointi, jooga, keskittymis- ja visualisointiharjoitukset auttavat siinä.

LEPO

Nuku ja lepää riittävästi. Elimistö palautuu ja purkaa stressiä unen aikana.

USKALLA TUNTEA

Joskus tunteiden lukitseminen aiheuttaa ahdistusta. Silloin ikävien tunteiden välttely aiheuttaa vielä ikävämmän ja pitkäaikaisemman ahdistuksen tunteen. Yritä olla läsnä itsessäsi ja tunteissasi ja itke tai tunne mitä tahansa, jos yhtään tuntuu siltä. Ikävän tunteen ja muiston kohtaaminen tuntuu rankalta sillä hetkellä, mutta olo helpottuu ja rentoutuu sen jälkeen.

KIRJOITA OHJEET

Jos ahdistus on toistuvaa, kirjoita itsellesi ohjeet miten silloin kannattaa toimia sen mukaan mikä toimii juuri sinulla tai mistä löydät helposti itsellesi sopivia ohjeita silloin. Se helpottaa ja nopeuttaa avun saamista, koska ahdistuneena voi olla vaikeampi muistaa, toimia ja ajatella selkeästi.

OPI TUNTEMAAN ITSESI

Opi tunnistamaan millaiset asiat aiheuttavat stressiä ja ahdistusta juuri sinulle. Joissakin tapauksissa niitä on hyvä välttää ja joissakin tapauksissa on hyvä siedättää itseään näihin asioihin tai tilanteisiin vähitellen pienempinä annoksina kunnes kestät niitä paremmin.

Pyri kuuntelemaan itseäsi ja omia tarpeitasi. Jokaisen ahdistus ja sietokyky on erilainen. Muista myös hakea tukea tarvittaessa, joko läheisiltäsi tai ammattilaisilta. Sinä olet tärkeä!